FS - Bučník



fsbucnik@gmail.com

PÁRAČKY

22.02.2014 00:00

"Habofskie" páračky

Vykúrená izbietka, perie, dievky, ženy, starké, ich rozprávanie veselých aj strašidelných príbehov, ... Túto príjemnú atmosféru umocňuje praskanie dreva v  „špahriete“ a vôňa  šišiek domácej gazdinej...  Takto to kedysi vyzeralo na páračkách.

Perina plná peria bola oddávna súčasťou výbavy a každá dievka bola pyšná, ak sa mohla pochváliť svojím budúcim venom. Napárať perie do veľkej periny však nebolo jednoduchou a rýchlou záležitosťou. Gazdiná po celé leto pracovito zbierala a ukladala každé pierko,  pilne ošklbávala husi, aby mala na jesenné páračky dostatok peria.  Keď skončila práca na poliach a nastali dlhšie jesenné večery, znášala sa vždy časť uschovaného peria z komory či povaly do izby na páranie. Páračky boli obľúbeným spoločenským stretnutím.

FS Bučník chcel oprášiť  tradície starých mám a preto  nápad páračiek, s ktorým prišla Danka Michalcová sme všetci s radosťou a nadšením uvítali. Najskôr sme si pripravili najdôležitejšiu časť programu – scenár, potom sme sa niekoľko dní stretávali a nacvičovali, zháňali všetky potrebné rekvizity na vytvorenie tradičnej izbietky, aby dej príbehu ktorý sa v nej mal odohrávať, vtiahol a pohltil všetkých do doby, ktorá sa žila. Chceli sme mať javisko stopercentne pripravené tak, ako nás to naučil  „náš rejžo“ a preto sa každý z nás snažil prispieť svojim najlepším a originálnym nápadom alebo rekvizitou. Dňa 22.2.2014 sa nám tento program podarilo zrealizovať. Na pomoc sme si prizvali aj mamky a staré mamky, ktoré nám ochotne predviedli, ako párali ony.

Scénkou sme chceli priblížiť atmosféru  tradičných páračiek a ukázať mladým, ako sa kedysi ľudia stretávali a zabávali počas jesenných večerov.

Teší nás, že sa nám podarilo pripraviť takéto zábavné podujatie.  Popri ľudovej hudbe a úsmevnej scénke, sme návštevníkov pohostili zvyčajnými dobrotami,  ako sú škvarky, šišky, škvarkovníky, i chlieb so šmáľcom a posedeli a pospievali sme si pri  čaji a vínku.

Pri  tejto príležitosti FS Bučník oslávil 25. výročie svojho založenia a starosta obce ocenil dlhodobú aktivitu FS. Z jeho rúk sme si prevzali ďakovný pohár.

Ďakujeme všetkým sponzorom i ostatným zúčastneným, ktorí nám svojim potleskom vzdali uznanie a tým nás povzbudili do ďalšej práce na podobnom podujatí, ktoré čoskoro budeme avizovať.

Teší nás, že sa nám podarilo pripraviť taký skvelý večer.